Categories

Latest Stories

Local Information

Architecture

The Domus Nova guide on London's architectural firms. We give you our selection of only the very best...

Art & Culture

Browse an array of different ways to have fun – from cinemas and art galleries...

Design

As one of the world's leading design destinations, London packs a punch with its inspiring designer and design spaces. Let Domus Nova show you the way...

Fashion

View the area’s eclectic mix of bohemian boutiques and stylish designer stores.

Food & Drink

Join Domus Nova as we head to London's coolest cocktail bars, Michelin-starred restaurants and laid-back local pubs.

Garden

Feel absolutely inspired by some of the world's greatest landscape designers, garden emporiums and simply beautiful spaces...

Indulge

De-stress and unwind at our pick of the most indulgent spots to get you looking your fine, beautiful best in seconds.

Interiors

From ultra-luxe finishes to exotic world-inspired style, London harbours some of the globe's finest interior designers. Discover our pick here...

International

Domus Nova's selection of the hottest names and designers all across the world...

Shopping

Domus Nova's list of the go-to shopping spaces essential for your home.

CODE YELLOW

Pedevilla's Fire Station

28th Jul 2017

Domus Nova Blog Image

At the entrance of the Ahr River Valley, almost 870 metres above sealevel, a new landmark sits proudly within a little market town, Sand in Taufers. The building is characterised by its unique functionality, which is reflected in a clear and simple linear shape. Its most noticeable feature however is probably the MUSTARD YELLOW paint that covers every inch of the exterior. The building in question is a cutting-edge fire station which was built by Pedevilla architects in 2016 but it was only this year that the striking paintjob was applied.

Undeniably conspicuous against a moody backdrop of misty mountains and imposing pines, there’s something friendly and solid about the structure – an architectural ‘golden retriever’. As a working building, the fire station remains true to its intended function. In appearance, the exterior of the building takes a no-nonsense approach to redundant ornaments; they have all been deliberately omitted! This actually meant it was possible to advance more ideas about the shape, colour and materials: above all the golden yellow plaster on the facade, a playful and surprising attribute, which makes up the appeal of the new fire station.

The building’s positioning fulfills all the needs that a fire station should have: a big training space in front of the hall, enough parking and the possibility to extend the building further in the future. Sand in Taufers is widely known as an energy saving municipality that spends a lot on sustainable energy output for their surrounding environment and climate. Because of this, the fire station has to be a high level energy-efficient building. To achieve this, the facades were isolated before being covered with a gritty plaster and the entrance gates, the doors and windows have been disguised with colored sheet metal. The floors of the operating area are grippy, impact-proof and washable, while the floors of the lounge area in the second floor are wooden. The yellow theme has been continued throughout the interiors - almost doggedly so - and for that we are immensely pleased!

Pedevilla: pedevilla.info

Facebook: @pedevilla.arc


Photography: Gustav Willeit