Home > Back Catalogue > LANSDOWNE ROAD

Back Catalogue

Take a look at our past. The true spirit of Domus Nova and all we stand for.

LANSDOWNE ROAD

W11

Authentic British architecture at its finest, this period five-bedroom townhouse preserves the intricate detailing that defines its heritage style. Encompassed by a plant-lined patio, its pastel façade has become a signifier of the area with Notting Hill’s colourful rows of houses growing in fame and popularity. The décor is a harmonious narrative between old and new, traditional and modern, coalescing in a balanced contrast of designs. The careful curation of this space lends it a refined and considered aesthetic, expertly establishing a transitional style that is timeless. All about vertical living, this house is endlessly comforting and welcoming.

Immediately upon entering is a spacious reception room with sash bay windows and classical furnishings that reflect the heritage of the property. Masterfully crafted wooden chairs with meticulous historical carvings that allude to eras gone by while the glass coffee table and contemporary artwork interweave a hint of modernism. The feature fireplace supporting an impressive classical portrait immediately grabs attention with symmetry constructed around this point of focus. Simple additions reinforce the period theme; ornate candelabras, cabriole-style tables, the Victorian rug all demonstrate careful attention to detail. A clever folding door closes off the reception room from the study. The study is well-lit with plenty of natural light to emulate a connection with nature and solidify the dynamism of the room. Refreshing and spacious, its grand ceilings add depth and a lightness that eases the stress of remote working. Ample storage can be found in the symmetrical bookshelves that abut a striking marble fireplace. Vintage furnishings find a home alongside modern touches once more, heightening visual interest and complexity.

Substantial windows flood the hallway with natural light, with sconces providing additional sources of illumination. A crafted console table and striking mirror sit alongside wall art to draw you through the space. On the lower ground floor, the open-plan kitchen and lounge juxtaposes honest wood with polished granite, softening the cool metals with warm wooden accents. Just as welcoming is the cosy window seat, layered with brocade motifs and brightly lit by the sunlight. The dining table is reminiscent of the English countryside aesthetic, bookended with two rustic nature patterned dining chairs. A bright pink backsplash and wall clock are in rhythm with the intermittent botanicals peppered throughout the home.

The kitchen naturally flows into the second reception room, making for seamless entertaining. High ceilings and the natural light facilitated through the patio doors enhance the dimensions while a muted palette and organic materials combine to retain warmth. A contemporary fireplace contrasts the cabrioles and cornicing, pulling together the design scheme. Flush stone and glass double doors enable a continuous transition to the outdoors where a quaint garden sits. Surrounded by wooden fencing for privacy, the garden is elevated by a flourishing border of greenery that rejuvenates the setting. From here, access to the communal gardens is only a few steps away, leading to a gravel path that winds through a magical gathering of blooming trees.

Four bedrooms occupy the first and second floor. Benefiting from the additional height granted by the ceiling height, the rooms showcase the same pared back colour palette. Demonstrating the beauty of simplicity, the rooms are kept clean and uncluttered for an airy and relaxing feel. In doing so, it allows the personalized artwork to grab attention, letting the smaller details shine. For bookworms and literature lovers, an incredibly inviting loft area awaits. Brimming with books and a dedicated reading corner, its tempting to spend the day curled up with a classic novel, forgetting the your worries as the world zips by outside.

The master bedroom is the pièce de resistance. Stretching across the entire third floor, this bedroom dresses its superb proportions with neutral tones, empowering the space to speak for itself. Blush pinks, earthy browns and a curved wall pull you in while period furnishings repeat the ongoing early 20th century theme. The en-suite is considerately functional; his and hers sinks, two mirrors make it easy to use while the skylights take advantage of the pitched roof to maximise sunlight. Exposed sinks are a modern flourish, invoking an almost industrial vibe. The adjacent French doors open on to a balcony that overlooks the leafy garden, while providing a scenic view for sleepy eyes.