Home > Back Catalogue > MONMOUTH PLACE

Back Catalogue

Take a look at our past. The true spirit of Domus Nova and all we stand for.

MONMOUTH PLACE

W2

Refined elegance with a touch of glamour, this property is a modern dream with a classic twist. Tucked into a quiet side street, its grey structure is deceiving, concealing its bright and airy interiors. Generously proportioned, this two-bedroom home harnesses natural light to expand its dimensions and establish an uplifting environment. Lofted in the double height vaulted reception room sits a novel mezzanine that offers a stylish mode of split-level living. Arranged with the reception area at the apex and the living quarters below, it challenges traditional spatial sequences associated with domestic design.

Recently refurbished, the layout of Monmouth Place revolves around the concept of an open-plan and free-flowing lifestyle. The continuous paraquet flooring and complementary colour scheme maintain fluidity and rhythm, weaving consistency throughout the property. The frame of the property rises vertically, channelling stacked architecture. Every inch of space is cleverly utilised and clarity is evident in every decision. The study is a testament to this approach, nestled on landing between the ground and first floor and currently a used as a guest bedroom.

On the first floor, two bedrooms hint at the tasteful, luxe style that defines this home. In the master bedroom, the space itself is kept simple, enabling the extravagant bed with its tufted headboard and velvet throw to act as the focal point. Behind the dividing wall lies a modern free-standing bathtub considerately placed to take advantage of the natural light streaming through the generous window. His and hers sinks echo the curved shape of the neighbouring tub. In one corner, an utterly urbane en-suite provides the option for a soothing shower. Thoughtfully installed backlighting can change the mood of this space to one of pure relaxation. The second bedroom masterfully applies the principle of layering to infuse warmth and cosiness into the room, using fur, plush cushions, and a velvet upholstered headboard to soften the contemporary vibe.

The kitchen and reception room occupy the third floor, merging different functions into one. Multifunctional at its core, the space is indicatively segmented by the kitchen island, which acts as an anchor. Natural light pours in from the overhead skylights to organically lighten the kitchen while an intimate adjoining balcony allows al-fresco dining when the weather is warm. The kitchen is purposefully chic but minimal for functionality. The buttoned velvet seating reflects the textural elements of the below bedrooms, successfully binding the design scheme. For added coherence the artwork and soft furnishings tie together beautifully and take their cue from the muted grey colour palette.

The mezzanine is an architectural feat that capitalises on the grand volumes of this tall building. Framed by skylights, the natural light enriches this cosy area while the transparent glass toys with its dimensions. Similarly sophisticated with a trace of vintage, the soft furnishings such as the chesterfield-style sofa elevate them beyond comfort for a vogue setting.