Home > Press > The Wall Street Journal, House of the Day - Hillgate Street, Kensington

The Wall Street Journal, House of the Day - Hillgate Street, Kensington

Seth Stein Architect's phenomenally sustainable home was accoladed The Wall Street Journal's House of the Day.

JANUARY 12
This four-bedroom contemporary home designed by architect Seth Stein is discreetly located in London's Notting Hill. The house is arranged across four floors with three main bedroom suites and a further suite for guests or a housekeeper. The gross internal floor area is almost 4,000 square feet. The living area is on two levels. The upper level includes a living, dining and kitchen areas. Below is a flexible space for media and exercise. It also has a plunge pool. The house, which has an integral garage, is located in Hillgate Village close to the Notting Hill Gate tube station in London. —Nick Clayton.

"It was technically quite slow and painstaking to build," said Mr. Stein, the architect. "We had to dismantle what was there and then excavate the entire footprint, which is 86 feet deep. That's a lot of London clay to take out in a narrow urban setting. The footprint is exceptional in that area, so it's got this surprise extra dimension to it. The house is arranged around a courtyard, which I think works very well in London as a way to get maximum daylight and maximum privacy. We incorporated as many alternative energy sources as possible," he said. "For example, photovoltaics with solar panels are providing 12% of the heating and there are wood-burning stoves. Rainwater harvesting serves the six loos and irrigates the garden."

Click here to read the full article online.
Click here to view the property online.

JANUARY 12
This four-bedroom contemporary home designed by architect Seth Stein is discreetly located in London's Notting Hill. The house is arranged across four floors with three main bedroom suites and a further suite for guests or a housekeeper. The gross internal floor area is almost 4,000 square feet. The living area is on two levels. The upper level includes a living, dining and kitchen areas. Below is a flexible space for media and exercise. It also has a plunge pool. The house, which has an integral garage, is located in Hillgate Village close to the Notting Hill Gate tube station in London. —Nick Clayton.

"It was technically quite slow and painstaking to build," said Mr. Stein, the architect. "We had to dismantle what was there and then excavate the entire footprint, which is 86 feet deep. That's a lot of London clay to take out in a narrow urban setting. The footprint is exceptional in that area, so it's got this surprise extra dimension to it. The house is arranged around a courtyard, which I think works very well in London as a way to get maximum daylight and maximum privacy. We incorporated as many alternative energy sources as possible," he said. "For example, photovoltaics with solar panels are providing 12% of the heating and there are wood-burning stoves. Rainwater harvesting serves the six loos and irrigates the garden."

Click here to read the full article online.
Click here to view the property online.