Home > Back Catalogue > HIDDEN HOUSE

Back Catalogue

Take a look at our past. The true spirit of Domus Nova and all we stand for.

HIDDEN HOUSE

Askew Road, W12

Teatum + Teatum's Hidden House in Shepherd's Bush was formed between existing buildings using the leftover spaces of the city. Making an opportunity of its dislocation from the street, Hidden House turns its back to the city and responds to its location by creating an architecture that is internal and intimate.

The house was organised over two levels and structured around a seven-metre high internal lightwell. Living spaces interfaced across the central lightwell, allowing bedrooms and living areas to overlap and connect. This interface between spaces seeked the opportunity for programmes to infect one another.

The connection to the exterior is formed through high-level skylights that brought top light to bedrooms and the central lightwell. By removing external views the sense of interior was reinforced, creating intimacy and a focus on light and materiality.

The rear elevation, a black shining surface, embedded with silica-carbide particles acted like a mask, engaging the viewer without expressing or revealing the space behind. The steel butterfly doors were laser cut to reflect the pattern of rain on a cold window.

Internally, the laser-cut pattern allowed light to penetrate into the hidden spaces of the ground-floor interior.

The property, in brief, included one large reception space, a modern kitchen, two double bedrooms and two smart bathrooms.

Hidden House provided a way for the city to create more housing on existing sites providing unique spaces at low cost.

View Teatum + Teatum on the Domus Nova Architecture Guide