Home > Back Catalogue > BOLD MOVE

Back Catalogue

Take a look at our past. The true spirit of Domus Nova and all we stand for.

BOLD MOVE

Bathurst Street, W2


You have to take your hat off to the owners of this property. They ventured where angels fear to tread, yet weren’t fools.

Formerly used as offices, this listed home had recently been acquired by a developer but he unfortunately ran into financial difficulties. He put it back on the market where it was soon snapped up by our client. After some careful negotiations with the squatters who had taken up residence, the new owners set about restoring this magnificent 1830s townhouse back to its former glory.

The property certainly had a lot going for it including beautiful high ceilings, grand proportions and a cantilevered stone staircase. However, most of the home’s features were disguised by suspended ceilings and partitioned walls. Using De Rosee Sa Architects, the owners literally stripped the building back to its brickwork to reveal beautiful period features including elaborate cornicing, high skirting boards and intricate architraves.

As with any listed building, planning permission was anything but straightforward but fortunately Westminster Council were keen to see the property return to residential use and approved of the owners’ vision of a sympathetic restoration.

The end result was a six storey house measuring over 5,500 square feet. Each of the six bedrooms had its own en suite bathroom and the breathtaking master suite rivals the best of the boutique hotels with its French bateau bath situated at the end of the bed, a dressing room with custom-built wardrobes and large shower room.

Elsewhere in the house, the exposed brickwork was retained and provided a rustic contrast to the Agape bath in one of the many en suites and in the atmospheric cinema room. One of the most surprising features is on the mansard level where an original timbered roof light also adds to the rustic charm.

The kitchen beautifully combines this rough hewn look with contemporary aesthetics. Wide plank flooring leads the eye to the floor-to-ceiling windows with their original shutters. Overhead there are industrial lights juxtaposed against ornate cornicing and an original ceiling rose. The sleek kitchen units with stainless steel worktops, industrial range and American-style fridge ensure than even the largest dinner party can be attempted in this space.

De Rosee Sa worked with SUSD to transform this house into a contemporary home in a period building.

This is probably one of the most sympathetic restorations we have ever seen. We are just grateful to the owners for having the courage to take on such an ambitious project!