Home > Back Catalogue > HOLDING COURT

Back Catalogue

Take a look at our past. The true spirit of Domus Nova and all we stand for.

HOLDING COURT

The Old Courthouse, W14

Originally Court Room No1 at this Grade II listed building in West Kensington, The Old Courthouse is now an ode to stunning conversions. The previous owners fell in love with the sheer grand space of this tri-level apartment. But it was their quest for quality and attention to design detail that had us enthralled.

Anchored by the striking 35 foot vaulted reception room, the conversion also features a superb open-plan kitchen, dining room, mezzanine area, media room and a flexible bedroom plan. It was the experienced eye and masterful approach of retailer and designer, Ebba Thott of Sigmar London, that was responsible for the sublime interiors at The Old Courthouse. The owners worked closely with Thott to bring a contemporary twist to the original detail of the outstanding property.

With such an intriguing space to develop, Ebba helped to shed light on what the starting point was for the project. "The central part of this property is big and open, as was the need for its former use as a courthouse. The amount of air space demanded attention and even if there wasn’t an actual echo, there was a visual echo that needed to be filled. There was also the listed former juror’s box to be respected - a hugely dominant cabinet central to one end of the room. This juror’s box went on to be ingeniously remodelled as a butler’s pantry." She also added that "A long span of workspace that separates the kitchen from the rest of the room reduced the prominence of the juror’s cabinet while also giving some definition to the living space. To deal with the functionality of the kitchen, we aimed to overpower it with beauty elsewhere."

The lighting fixtures are by designer Christian Liaigre, and the bespoke chandelier in the reception is by Workstead. The colour palette is from Sigmar’s tailored paint line, Damo, while the wallpaper in the bedrooms is by Phillip Jeffries. The carpets have been updated with sisal and the wide plank hardwood floors have been extended into the formal dining room. Thott is humble when it comes to taking credit for The Old Courthouse and cites the beautiful architecture of the building and the existing collection of pieces that her clients came with as the foundation for the interior scheme. And it’s not easy to see the hand of a professional in the design of the interior, which is very much the way Thott likes things to be. It’s wasn’t hard to recognise that, with the incredible space, this was a particularly unique property and one that couldn’t be easily rivalled. The full interview with Ebba Thott is featured here on Domus Loves.